ECB legt banken individuele kapitaaleisen op

Twee maanden na de grote balanstest in november 2014 voelen de grote Europese banken opnieuw de druk van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB, die begin november het toezicht op 130 Europese banken overnam, legt volgens de Financial Times de financiële instellingen aanvullende kapitaaleisen op.

De balanstest die de ECB vorig jaar uitvoerde bij de banken die onder haar toezicht zouden komen, is duidelijk het beginpunt voor de ECB geweest. Hoewel het gros van de banken toen over voldoende kapitaal beschikte, kijkt de ECB nu veel meer naar de toekomstige kapitaalbehoefte van individuele banken.

Europese banken hebben te maken met een aantal specifieke risico’s. Zo staat een eventueel vertrek van Griekenland uit de euro weer op de agenda. Verder brengen de spanningen tussen de Europese Unie en Rusland de nodige economische risico’s met zich mee.

Deskundigen gaan ervan uit dat de banken in de eurozone nog te veel schuld en te weinig kapitaal op hun balans hebben staan. Analisten van Berenberg schatten dat er een kapitaaltekort is van € 230 mrd. De namen van een aantal banken keren altijd terug op de lijst van financiële instellingen met relatief zwakke kapitaalniveaus: Unicredit, het Oostenrijkse Raiffeisen, BNP Paribas, Société Générale, Deutsche Bank en Commerzbank.

Binnen Nederland zijn in november 2014 de zeven ‘significante banken’ overgegaan op ECB toezicht: ING, Rabobank, ABN AMRO, SNS Bank, Bank Nederlandse Gemeenten, Nederlandse Waterschapsbank, RBS.

Sira Finance heeft een quickscan analyse gedaan naar de effecten voor banken bij de overstap naar Europees toezicht. Desgevraagd kunnen wij hierover meer informatie verschaffen.

Meer weten?

Neem dan contact op met