Wet Toezicht Kredietunies unaniem in Tweede Kamer aangenomen

Op 24 maart meldt de Vereniging van Kredietunies in Nederland (VKN), dat de Tweede Kamer unaniem het initiatief wetsvoorstel Wet Toezicht Kredietunies (WtK) heeft aangenomen.

Hiermee wordt het voor kredietunies mogelijk om tot een bedrag van € 10 miljoen spaargeld aan te trekken buiten de toezichtregels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europees geldende regels van Basel III Capital Requirements Directive IV (CRD IV) om.

Voorwaarde is dat de wet ook wordt goedgekeurd in de Eerste Kamer én de Europese Commissie bereid is Nederlandse kredietunie organisaties op de uitzonderingenlijst CRD IV te plaatsen.

Ook heeft de Tweede Kamer besloten startende kredietunies te helpen bij de financiering van de opstartkosten. In de praktijk blijkt dat energie en enthousiasme bij kredietunie initiatieven verloren gaat, doordat het traject om de opstartkosten bij publieke en private partijen te financieren vaak veel te lang duurt.

Roland Lampe, bestuurder VKN geeft het volgende aan: ‘Onze Tweede Kamer heeft hiermee visie getoond door kredietunies de ruimte te bieden buiten de knellende regels van de WfT te kunnen groeien.

Sira Finance geeft met Compliance in Control aan welke (financiële) impact wet- en regelgeving kan hebben op de winstgevendheid van uw organisatie.

Meer weten?

Neem dan contact op met