Solvency II regels maakt beleggers onzeker

Solvency II regelgeving heeft tot forse verliezen geleid op de Amsterdamse beurs. Dit valt te lezen in het FD van 14 augustus. Voor totaal € 2 miljard aan beurswaarde is de afgelopen dagen verdampt bij de AEX-fondsen Delta Lloyd en Aegon.

Verkoopgolf

De twee verzekeraars kwamen met kwartaalcijfers met daarin lagere percentages voor de solvabiliteit. Beleggers reageerden hierop door massaal aandelen Delta Lloyd en Aegon te verkopen. Die onverwacht lagere solvabiliteitsratio’s werden door beleggers namelijk geassocieerd met dividendverlaging of emissies.

Wat de verkoopgolf van de aandelen Aegon en Delta Lloyd op de beurs versterkte is onzekerheid over de komst van Solvency II. Ondanks de deadline van 1 januari 2016, zijn verzekeraars nog niet klaar met de rekenmodellen die ze hiervoor moeten invoeren. Extra complicatie is dat Delta Lloyd en Aegon met een interne model werken, dat formeel nog door De Nederlandsche Bank (DNB) moet worden goedgekeurd.

Solvency II

Het idee achter de nieuwe regels Solvency II is dat verzekeraars net als banken minder risicovol beleggen en dus financieel weerbaarder worden. Hoe risicovoller een belegging, hoe meer kapitaal er tegenover moet staan. Aegon weet inmiddels dat de Nederlandse hypotheekportefeuille meer kapitaal vereist. Maar wat precies het totaaleffect is weten de verzekeraars pas eind dit jaar, vlak voor de deadline. Voor beleggers is het voorlopig een black box.

Sira Finance volgt de huidige Solvency II ontwikkelingen op de voet.

Bron: FD, 14 augustus 2015

Meer weten?

Neem dan contact op met