Brussel zoekt verlichting financiële regeldruk

‘Europa heeft de financiële sector de afgelopen jaren mogelijk te veel regels opgelegd’, aldus Eurocommissaris Jonathan Hill (financiële dienstverlening).

De Europese Commissie nodigt daarom financiële partijen uit ‘duidelijk bewijs’ te leveren dat de toegenomen regelgeving van de afgelopen jaren onbedoeld heeft geleid tot lagere investeringen. De eurocommissaris is bereid om aanpassingen voor te stellen als dat nodig is, zo valt te lezen in het Financieel Dagblad (FD).

Handreiking financiële sector

Deze handreiking naar de financiële sector is onderdeel van een ambitieus plan van Hill om de beschikbaarheid van kapitaal in de EU te vergroten wat moet leiden tot een kapitaalmarktunie.

Nu de financiële crisis haar einde nadert zet de Europese Commissie een volgende stap om de Europese economie een stevige impuls te geven. De Eurocommissaris wil de kapitaalvereisten versoepelen voor pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders voor langetermijninvesteringen, bijvoorbeeld in infrastructuur.

De eurocommissaris stelt nadrukkelijk dat niet het gehele nieuwe bouwwerk van regulering ter discussie staat. ‘Dat bouwwerk heeft ons systeem veiliger en weerbaarder gemaakt.’

Onderzoek regeldruk bankensector

Sira Finance (onderdeel van Sira Consulting) is gespecialiseerd in wet- en regelgeving en heeft in 2014 in opdracht van de NVB en het Ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar regeldrukvermindering binnen de bankensector.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met