Dijsselbloem wil een ‘Verbindingsofficier fintech’

De fintech sector ontwikkelt zich razendsnel en botst met toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank (DNB). Deze afspraak deed de minister tijdens een vraaggesprek bij start-up-incubator B.Amsterdam op 26 januari, aldus het Financieel Dagblad.

Verbindingsofficier Fintech

Volgens de bewindsman ontwikkelt de sector zich momenteel bijzonder snel en leidt het tot botsingen met toezichthouders.

Er is volgens Dijsselbloem behoefte aan een verbindende schakel tussen beleid, toezicht, wet- en regelgeving aan de ene kant. En de start-ups, de financiële sector en de investeringswereld aan de andere kant. ‘Als overheid moeten we het niet gaan overnemen of domineren. En zeker niet kapot reguleren, maar wel alert blijven op ontwikkelingen.

Minister Dijsselbloem wil daarom een ‘verbindingsofficier’ voor de fintech sector aanstellen, naar het voorbeeld van start-up ambassadeur Neelie Kroes.

Nederland loopt in Europees verband voorop. ‘Er zijn vast knelpunten, maar mensen zijn vooral gemotiveerd bezig. Dit is het moment om gezamenlijk in beweging te komen.’

Zo wordt er volgens Dijsselbloem reeds gekeken naar een ‘bankvergunning-light’. Dit is een manier om nieuwkomers op de markt alvast een voorlopige vergunning te geven. Een verbindingsofficier zou dit soort initiatieven verder kunnen oppakken en in nauw overleg met de betrokken stakeholders kunnen helpen implementeren.

Meer weten?

Neem dan contact op met